30 Ağustos 2010 Pazartesi

Milyarder Olma Sanatı - Bölüm 1

    Chrysler'in ünlü CEO'su Lee Iacocca biyografisini konu alan kitaptan bazı alıntılar yapmıştım daha önce. Şimdi bu alıntılarımı yazı ortamına döküyorum. Ve bölüm bölüm buradan yayınlayacağım.

Iacocca hakkında bilgi için buraya ve buraya tıklayabilirsiniz.

- “Koşmak varken niye yürümeli?”

- “Senden güçlülerle dövüşme. Yumruk yerine aklını kullan.

- “Ev ödevi olarak her hafta beş yüz sözcüklük bir kompozisyon yazdırırdı. Düşüncelerimizi yazıyla ifade etmeyi böyle öğrendik.”

- “Parlak fikirlerin olabilir, ama bunları karşındakine iletemiyorsan tartışmayı kaybedersin.”

- “Sıkıntılar insanları birleştirir.”

- “Hangi konuda olursa olsun, başarıya ulaşmanın sırrı, dikkatini o işe vermek ve zamanı iyi kullanmaktır. Hafta aralarında çok çalışır, hafta sonlarını da aileme ve eğlenceye ayırırım. Büyük bir sorun olmadıkça Cuma geceleri, cumartesi ve Pazar günleri çalışmam. Pazar geceleri ise, o hafta gerçekleştirmek istediğim şeylerin bir özetini çıkarır, kendimi işe hazırlarım.

- “Zamanınızı iyi değerlendirmek istiyorsanız, önce en önemli işlerin neler olduğunu belirlemeli ve enerjinizi bu konulara vermelisiniz.”

- “İş yaşamında iş bitirici olmak için, hangi konuya öncelik tanınacağını iyi bilinmesi gerekir.”

- “İş yaşamında ise programınızı aylara, hatta yıllara göre hazırlamanız gerekir.”

- “Okulda pek çok şey öğrenebilirsiniz, ama yaşamda sizi başarıya ulaştıracak pek çok becerinizi kendiniz geliştirmek zorundasınız.”

- “Psikolojik ve anormallik psikolojisi dersleri..”

- “Çalışkanlık ve karar verme becerisi. İşe alacağınız kişi tuttuğunu koparan birimi? Karar verme vakti geldiğinde çabuk harekete geçebilecek mi? Erkekleri oğlan çocuklarından ayıran nitelikler bunlardır.”

- “Çoğu okur yazıları okumaz, başlıklara bir göz atmakla yetinir.”

- “Staj programına göre, şirketin her bölümünde birkaç gün yada bir hafta çalışacak. Staj sona erdiğinde otomobil yapımının bütün evrelerini yakından görmüş olacaktık.”

- “Satıcılığın hünerlerini öğrenmek zaman ve çaba gerektiren bir iştir. Bazı gençler bunu anlamıyor. Başarılı bir işadamı görünce, onun bir vakit ne hatalar yapmış olabileceğini düşünmüyorlar bile. Hata yaşamın bir parçasıdır, ondan kaçamazsınız. Çok pahalıya mal olacak hatalar yapmamayı, aynı hataya iki kez düşmemeyi dileyebilirsiniz ancak.”

- “Ülkemizde otomobil ticaretinin temel taşı bayilerdir. Ama şirketle iş ilişkileri olmakla birlikte, Amerikan girişimciliğinin özünü onlar oluşturur, kapitalist sistemin yüreği onlarda atar. Ve tabii, fabrikadan çıkan arabaları piyasada satanda onlardır.”

- “Bu işte başarılı olmak isteyen, ekip çalışmasına önem vermelidir. Yani ana şirketle bayilerin aynı takımda oynamaları gerekir. Ne yazık ki pek çok yönetici bunu kavrayamıyor. Kendilerine değer verilmediğini gören bayilerde şirkete güceniyorlar. Oysa şunu bilmek yeter: Bir şirketin asıl müşterisi bayilerdir. Böyle olduğu için, işittikleriniz hoşunuza gitmese bile, bayileri dikkatle dinlemek zorundasınız.”

- “Murray’ın küçük oyunlarından biri, müşteriye araba aldıktan bir ay sonra telefon edip, -Dostlarınız arabayı beğendiler mi?- diye sormaktı. Zekice bir buluştu bu. Müşteriye arabasından memnun olup olmadığını sorarsanız, arabada bir aksaklık olduğu kanısına varabilir. Oysa dostlarının ne dedikleri sorulunca, arabasından memnun olduğunu söylemek zorundadır.”

- “Eğer gerçekten açıkgöz bir satıcıysanız, müşteriden dostlarının adlarını ve telefon numaralarını da rica edersiniz.”

- “Bir insan bir şey satın aldıysa – ev,araba,tahvil, ne olursa olsun- ilk birkaç hafta boyunca kendinden hoşnuttur. Faka basmışsa bunu sonradan anlar.”

- “Satıcının, satışla sonuçlanacak uygun sorular sorup, müşteriyi yönlendirmesi gerekir. Adam kırmızı bir spor araba istiyorsa, onu satarsınız elbet. Ama çoğu müşteri ne istediğini bilmez, satıcının görevi ona yardımcı olmaktır.”

- “Sen paraya bak evlat. Başka her şeyi boşver. Kar devrinde yaşıyoruz, gerisi hava.”

- “Bir insanın tek avantajı mantığı ve sağduyusudur. Yoksa maymundan farkımız kalmazdı. Unutma; at daha güçlüdür, köpekse daha cana yakın. At pisliğini vanilyalı dondurmadan ayıramıyorsan, ki ayıramayan çoktur, olduğun yerde sayacaksın demektir.”

- “Toplantılarda bazen söz alır, arabaların son zamanlarda niye satmadığı konusunda son zamanlarda duyduğu bahaneleri bir bir sayar, böylelikle ileride aynı bahanelerin öne sürülmesini engellerdi. Başarısızlıklarını cesaretle karşılayabilenlerine saygı duyar, her başarısızlığa bir özür bulanlara, yeni bir savaş başlamışken aklı hala önceki savaşta olanlara kızardı. Charlie bir sokak savaşçısı ve strateji uzmanıydı. Hep bir sonraki savaşı nasıl kazanacağını düşünürdü.”

- “Ama bir işi ne kadar çok yaparsa, o konuyu o kadar iyi öğreniyor insan.”

- “Birincisi, çok hızlı konuşuyorsun, biraz yavaşla. İkincisi de Güney’liler adını beğenmeyeceklerdir. Onlara küçük adını Iacocca, soyadının da Lee olduğunu söyle. Küçük adını biraz garip bulduğunu eklemeyi de unutma.”

- “Yaptığınız işe inanıyorsanız. Önünüze çıkan engeller sizi yıldırmamalı.”

- “Terslikleri yaşamın bir cilvesi olarak görmek, doğal karşılamak gerekir.”

- “Söyleyeceklerinizi ve yapacaklarınızı önceden prova etmeden müşterinin karşısına asla çıkmayın.”

- “Bir yönetici, kraldan fazla kralcı ve fildişi kadar lekesiz olmalıdır.”

30 Ağustos

30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun.. Şanlı Türk Bayrağımzı kanlarıyla boyayan Şehitlerimize Selamlar Olsun..!

Pakistan'ı Unutma!..

İFRC Flickr Foto Albüm
Hepimiz iyi biliriz.. Kurtuluş savaşı zamanında Pakistan Halkının Türkiye'ye nasıl yardımlarda bulunduğunu. Kadınların ellerinde bulundurdukları tüm altınları gözünü kırpmadan nasıl yardım amaçlı gönderdiklerini. 

Pakistan şuan hayatının en büyük sınavını vermekte. Ülke sel felaketiyle maddi manevi açıdan çok zor durumda. T.C. devleti ve birçok yardım kuruluşu yapılan bağışları şu saatlerde Pakistan'a ulaştırmaya çalışıyor.
Şimdi sıra bizde! 

Ben gönderdim sıra sende..



Tüm operatörlerden 2868'e boş mesaj atarak Türk Kızılayı'na 5 TL'lik yardım da bulunabiliriz.

Duyarsız kalma. Kardeşine Sahip Çık!